Lang niet alles laat zich plannen en soms komen dingen gewoon op je pad. Voor ons valt in deze categorie zeer zeker het project Realisatie Testen voor toegang portaal en is uitgegroeid tot een geweldig visitekaartje voor Vitas. Veel mensen in Nederland kennen deze site of hebben er inmiddels gebruik van moeten maken. Het equivalent en afgeleide hiervan, Testenvoorjereis.nl hebben we ook mogen realiseren en is operationeel geweest tot 1 oktober 2021.
Auteur Jakob Boer
Wij, Vitas, een specialist op het gebied van software-implementaties op basis van Microsoft-technologie, kreeg eind maart 2021 een telefoontje. Of wij in staat waren om op zeer korte termijn een ontwikkelteam op de been te brengen voor het ontwikkelen van de Testen voor Toegang portal.
Uitdagende factor daarbij is dat de overheid een harde deadline heeft afgekondigd (1 mei 2021) waarin we in Nederland in staat moeten worden gesteld om testen uit te voeren om toegang te krijgen tot evenementen in Nederland. Deze variabelen bij elkaar maakt het, zacht uitgedrukt J, een uitdagend traject om in te stappen én om er uiteindelijk commitment voor te kunnen afgeven.
Vitas krijgt het voor elkaar om in 2 weken tijd een team van 8 personen op de been te brengen. Het team bestaat uit 4 backend ontwikkelaars, 2 front-end ontwikkelaars, een tester en een scrummaster. Vanuit de opdrachtgever is een product owner fulltime onderdeel van het team. Commitment vanuit het team is de eerste stap. Na een intensieve planningssessie waarin hoofd- en bijzaken goed zijn gescheiden komt de klap erop, we gaan ervoor!
Technisch gezien het neusje van de zalm: alles opgetrokken in Microsoft Azure, geschreven in .NET Core met C#, een Domain Driven Design aanpak (waarbij alles in kleine geïsoleerde softwarecomponenten via volledig geautomatiseerde release pipelines in Azure wordt uitgerold), de Webui is geschreven in Vue.JS (waarbij gebruik gemaakt werd van scenario gebaseerde end-to-end unittesten door middel van Cypress), specifieke front-end unittesten in de vorm van JEST en in de geautomatiseerde releaseketen wordt gebruik gemaakt van SonarQube voor statische code analyse.
Alles draaiend in AppServices met daaronder een SQL-database, waarbij de applicatie kan meeschalen met de vraag (en dat is soms hard nodig gezien de piekbelastingen die er zijn).
Het was bikkelen, bikkelen en nog eens bikkelen. Maar met een enthousiast en gemotiveerd team, waarbij iedereen elkaar hielp, het klokje ronddraaide en met een heel duidelijk gedefinieerd sprintdoel om collectief naar toe te werken. Fantastisch om te zien dat de sprintdoelen behaald zijn en dat we als team de livegang in de eerste week van mei in 2021 hebben mogen vieren.
Als Vitas hadden we het idee dat de applicatie vanzelf zou worden uitgefaseerd en dat we de applicatie “op de plank” konden leggen. Immers de vaccinatiegraad stijgt en de druk op de zorg neemt af, Nederland wordt meer vrijgegeven en daardoor kan ook weer meer.
De praktijk is soms weerbarstig weten we inmiddels. Anno februari 2022 wordt er nog steeds met het voltallige team gewerkt aan het project. Tijdens de afgelopen periode zijn ook veel nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zoals: een volledige beheermodule om het aansluiten van nieuwe teststraten te vergemakkelijken, decentraal kunnen beleggen van rechten/autorisaties voor de testlocaties om bijvoorbeeld capaciteitsplanningen (met bijbehorende beveiligingsvraagstukken) te maken en te bepalen. Naar verwachting gaat het team aan het einde van Q1 2022 toewerken naar de beheerfase.
De omstandigheden waaronder het ontwikkelteam moet werken, zijn ook verre van eenvoudig. Thuiswerken en nog eens thuiswerken, met Teams als één van de belangrijkste tools. Ondanks dit weet iedereen elkaar te vinden en wordt er goed samengewerkt. Eén van de dingen die helpt om het leuk te houden is de wekelijkse virtuele vrijdagmiddagborrel; even met elkaar (in Teams) kletsen over andere zaken dan werk.
Alles bij elkaar een project waar Vitas heel trots op is. Hoe leuk is het om als bedrijf en medewerker op deze manier te kunnen bijdragen aan een maatschappelijk relevant onderwerp.
Over de schrijver:
Jakob Boer is als senior consultant werkzaam bij Vitas. Hij is begonnen als SharePoint-developer en heeft zich ontwikkelt richting Azure. De laatste tijd richt Jakob zich als projectmanager op de interne projecten binnen Vitas. Bij het project Testen voor Toegang vervult hij de rol van Scrum master. Jakob vindt het fijn om met een team van professionals leuke en uitdagende projecten te doen, een categorie waar Testen voor Toegang zeker in valt!