Er was vroeger een programma op televisie waarbij mensen cavia’s door een doolhof lieten lopen. Degene die het eerst bij de uitgang was die won de prijs. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar als ontwikkelaar voel ik me ook wel eens zo’n cavia, maar volgens mij heeft iemand de uitgang dichtgemetseld.
Het was ergens rond 2003 toen ik mijn eerste applicaties voor het web schreef. Niet gehinderd door enige kennis koos ik een platform dat dicht bij mijn kennis van desktopapplicaties zat: ASP.NET Webforms.
Niet de beste technische keuze van Microsoft ooit, maar ik kon het best lang volhouden. In 2008 gingen we vol goede moed over op ASP.NET MVC, dat geeft toch een mooie scheiding van verantwoordelijkheden … Ja, wel beter, maar wat dacht je van een API met een apart front-end, dan kun je de data beter scheiden van de visualisatie, en je hebt meteen een open systeem.
Dus in 2010 maar aan de slag met het bouwen van Web API’s. Wat doen we dan met het front-end? Weet je wat. Angular.JS dat lijkt met wel wat. Hmmm, wordt wel een beetje traag als je front-end groter wordt. Gelukkig schrijven ze een nieuwe versie. Klein nadeel is wel dat je zo ongeveer je hele front-end op de schop moet gooien. Nee, dan maar iets met React? Of nee Vue, dat is een prachtige techniek. Ja maar React heeft wel een grote community hoor. Trouwens, ik houd niet zo van javascript. Misschien toch maar overstappen op Blazor, dat ziet er toch veelbelovend uit.
Ondertussen zit de business verwachtingsvol naar ons te kijken. Wat moeten we doen? En als we nu investeren in deze technologie, hoelang blijft het dan draaien? Ik durf er al bijna geen antwoord op te geven. Misschien is er licht aan het eind van de tunnel.
Kunnen we met een oplossing komen om onze front-end net zo modulair op te zetten als de backend? En dan bedoel ik met modules systemen die we volledig zelfstandig kunnen ontwikkelen en deployen en niet een of ander NPM package graag. Ik heb het antwoord nog niet gevonden, maar ik hoor graag of iemand al een weg heeft gevonden om uit het doolhof dat front-end ontwikkeling heet te klimmen.