5 manieren om bij te blijven als Software Ontwikkelaar

Artikel uit SDN 147

 

We weten allemaal hoe het is. Overal om ons heen zien we nieuwe programmeertalen, nieuwe frameworks en libraries opduiken, die allemaal op een nieuwe en spannende manier een probleem proberen op te lossen dat veel mensen irriteert. Goede ontwikkelingen zijn dat! Maar helaas kunnen deze snelle ontwikkelingen je ook het gevoel geven dat wanneer je niet elk jaar een nieuwe taal of een paar frameworks leert, je achteropraakt op ontwikkelingen binnen de markt en jouw organisatie. Hoe houd je overzicht en blijf je up-to-date met deze grote set aan mogelijkheden? Hoe weet je dat je de juiste keuze maakt wanneer het aanbod zo groot is?

 

Wat?

Hou je kennis over je huidige framework up-to-date. Wanneer er een aankondiging is van een nieuwe versie van Java, C#/.NET, ASP, Kafka, lees die dan! Dit kan een korte samenvatting zijn (in tekst of op YouTube, er zijn er talloze) of je kunt de changelog doorlezen, dat is aan jou. Maar blader er in ieder geval doorheen om te bepalen of er iets interessants tussen zit dat je tijd en moeite waard is.

Hou je vakgebied bij. Of dit nou IoT, Big data in AWS of platformonafhankelijke mobiele ontwikkeling is, het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de specifieke producten die je gebruikt – maar houd er rekening mee dat er meer in de wereld is dan alleen dat. Dit voelt als veel om te verwerken, maar daar komen we op terug in het “hoe?” gedeelte.

Probeer af en toe iets nieuws. Zoals gezegd, zo nu en dan is er iets nieuws dat de wereld volledig zou moeten veranderen. Maar vaker wel dan niet heeft het toch niet de impact die we zouden willen. Soms komen er gelukkig ook technieken langs die blijven hangen in de praktijk in plaats van alleen als concept, en dan is het zeker de moeite waard om er eens naar te kijken.

 

Hoe?

Er zijn veel verschillende manieren om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen. Het doel is om het overzichtelijk te houden en je niet te laten overspoelen. Dit zijn de manieren die voor mij werken:

RSS-feeds. Zo simpel is het.

  • Het is heel eenvoudig, maar het is voor mij een van de makkelijkste manieren om informatie van verschillende websites te krijgen. Het is makkelijk om updates van frameworks en blogs van mensen die je interessant vindt te filteren tot het absolute minimum van waarover je wilt lezen. Algemene nieuwssites in ons vakgebied zijn bijna altijd te breed of te specifiek voor jou persoonlijk.
  • Het maakt het bijzonder eenvoudig om framework updates bij te houden. Elk framework en elke library heeft een blog, maar je wilt hier niet op willekeurige momenten naartoe moeten navigeren om te kijken voor updates. Daarnaast wil je ook niet elke keer wanneer er iets gebeurt e-mails ontvangen (we krijgen al genoeg spam) wat weer voor ruis zorgt.
  • Ik zou altijd gaan voor een RSS-reader zonder notificaties. Een variant met notificaties kan verleidelijk zijn, maar een belangrijk onderdeel van dit proces is dat je het in je eigen tijd doet en niet wordt overspoeld met informatie. Je leest wanneer je dat zelf wilt.
  • De beste RSS-reader is eenvoudig, maar ik heb wel een aantal eisen. Zo wil ik mijn lijstjes kunnen delen tussen desktop en mobiel, omdat ik altijd wil kunnen lezen wanneer het mij uitkomt. Het liefste gratis natuurlijk. Persoonlijk gebruik ik Feedly, maar er zijn nog veel meer opties.

Schrijf code. Breng het in de praktijk.

  • De leukste manier om een nieuwe taal of een nieuw framework te leren, is door het gewoon in de praktijk te brengen en er iets mee te schrijven. Wil je weten wanneer een specifieke pagina van een website eindelijk live gaat? Schrijf een Azure Container App om dat elke dag te checken. Wil je een to-do-app die je lijst precies naar wens beheert? Gebruik .NET MAUI of React Native om er één te schrijven.

Conferenties. Een dag van focus.

  • Als je baan het toelaat, of als je een eigen bedrijf hebt, zou ik je ten zeerste aanraden om de investering in tijd en geld te doen om naar conferenties te gaan. Alles wat hot en happening is, zou je hier moeten vinden. Een groot voordeel is, is dat je een dag zonder afleiding hebt.
  • Het is een geweldige manier om te netwerken in je vakgebied. Vind andere bedrijven, kijk wat je concurrenten doen en kom in contact met de mensen achter de tools die je gebruikt.
  • De kwaliteit van de talks hier moet hoog zijn, met de mogelijkheid om later vragen te stellen of met de spreker te praten – iets dat moeilijker is bij het bekijken van een YouTube-video.
  • Natuurlijk, als je meer in een niche werkt, kijk dan of de conferentie wel past bij je opdracht en doelen.
  • Vergeet niet wat aantekeningen te maken terwijl je hier bent. Hoewel het zeker mogelijk is dat je er nooit meer naar zult kijken, werkt het dubbel verwerken van de informatie die je ontvangt om het beter te onthouden.
  • Je kunt genoeg pennen, stressballen, mokken en waarschijnlijk T-shirts krijgen om jaren mee te doen!

Meetups. Maak kennis met de community.

  • Ze zijn gratis!
  • Meestal zijn er ook meetups bij jou in de buurt.
  • Het is een geweldige manier om mensen in je vakgebied te ontmoeten, in een veel kleinere setting dan op een conferentie.

Schrijven. Deel je kennis.

Het lijkt misschien gek om dit hier in een artikel te adviseren, maar het delen van je kennis is een goede manier om kennis op te bouwen. Het dwingt je om je denkproces te heroverwegen en te valideren, met als groot pluspunt dat je iets teruggeeft aan de gemeenschap waar je ook van profiteert. Bij het maken van bepaalde ontwerpkeuzes in je werk, of na het onderzoeken van de beste database-engine voor jouw situatie, deel dan dat proces dan met de wereld. De wereld van softwareontwikkeling is gebouwd op dit soort ervaringen, en het is precies waar mensen naar op zoek zijn wanneer ze met dezelfde dilemma’s te maken krijgen.

 

Wanneer?

Een grote vraag voor mezelf is wanneer ik dit allemaal moet doen. Het klinkt natuurlijk mooi dat we de tijd moeten nemen om onszelf verder te ontwikkelen, maar een dag heeft maar 24 uur en ik moet ook nog slapen!

  • Ik kan overdag niet elk bericht of elke update lezen, daar zou ik gek van worden. Ik probeer deze informatiestromen zoveel mogelijk te bundelen. Iedereen heeft zijn eigen proces, maar dit is een methode die persoonlijk heel goed bij mij past.
  • Doordeweeks heb ik mijn RSS-feed die ik doorlees. Artikelen die de moeite waard zijn om later te lezen bewaar ik meestal voor als ik wat meer vrije tijd heb. Sommige zijn echter zo interessant dat ik ze gewoon meteen moet lezen.
  • Ik probeer minstens één of twee conferenties per jaar bij te wonen. Het trekt me uit mijn werk en in de wereld van programmeren van vandaag.
  • Als ik wat vrije tijd heb of op de bank zit en niks te doen heb (wie hou ik voor de gek, dit gebeurt nooit…), lees ik de artikelen die ik eerder heb opgeslagen. Ik heb een lopend document waarin ik aantekeningen maak van al deze artikelen, gewoon om ze nog eens door mijn hoofd te laten gaan. Daarnaast houd ik een lijst bij van dingen die ik verder wil onderzoeken, of misschien een project van wil maken – maar wanneer ik tijd heb om dat op te pakken, is weer een heel ander verhaal.
  • Ik heb ook een regel om niet te veel tijd in werk te steken. Op dit moment werk ik in detachering, wat inhoudt dat ik 40 uur per week declarabel wil zijn. Dat betekent ook dat persoonlijke ontwikkeling niet zomaar gedaan is in die 40 uur. Van de zonnige kant bekeken: ik kan wel schakelen tussen opdrachten als het saai wordt en de opdrachten kiezen bij een bedrijf dat de technologie gebruikt waar ik beter in wil worden.

 

Key Takeaways

Maak je niet te druk. De RSS-feed geeft je de vrijheid om te kiezen hoeveel je wilt lezen en dit te doen wanneer het je uitkomt. De conferenties geven je de vrijheid om het vergroten van je kennis te combineren met leuke gesprekken en volledig te focussen. De meetups geven je de flexibiliteit om niet een hele dag/meerdere dagen op te geven, maar alleen een avond wanneer dat jou beter uitkomt. Experimenteer met wat voor jou persoonlijk werkt. Een deel van het plezier in ons werk is dat ons werkveld zo snel verandert dat we blijven evolueren en nieuwe dingen blijven leren. Laten we het leuk houden!

 

Mijn proces in het kort:

  • Pin om de dag artikelen vast die ik wil lezen.
  • Lees de artikelen die interessant genoeg zijn bij voorkeur één keer per week.
  • Ga naar minstens één grote conferentie per jaar.
  • Reserveer af en toe wat tijd om een nieuw framework/taal uit te proberen.
  • Solliciteer voor de meest interessante opdrachten/vacatures!