Werken in de Zorg-ICT

In zijn ene hand een computermuis en aan zijn andere hand een schaap en een koe. Dat beeld krijg je niet meer van je netvlies na een gesprek met Kornelis Hietkamp. Als software developer, eigenaar van een boerenbedrijf in Kollumerzwaag én trotse vader van de driejarige Auke heeft Kornelis volle weken. Daarnaast is hij in zijn spaarzame vrije tijd óók nog eventjes weidevogelbeheerder. Wat jij je als lezer nu waarschijnlijk afvraagt, vragen wij hem: hoe dan?!

Zorg, ICT of de natuur? Kornelis kan nauwelijks kiezen. En waarom zou hij ook? Hij kan zijn drie passies prima combineren. Aan de rand van natuurgebied Zwagermieden staat het familiebedrijf dat hij samen met zijn vrouw, zus en zwager runt. Daar houden zij zo’n honderdtwintig Texelaar-schapen, die elk jaar 1,5 gemiddeld lammetje krijgen. “De Texelaar-schaap is de Tesla onder de schapen”, vertelt de multitasker trots. Daarnaast heeft de familie Hietkamp ongeveer vijfendertig koeien, die elk jaar een kalf krijgen, en een aantal varkens en paarden.

“Zorg-ICT is de ideale sector,
omdat ik graag mensen help”

 

 

 

 

 

 

 

Werken in de Zorg-ICT

Bij het binnenwandelen van de schuur vertelt Kornelis hoe hij in de Zorg-ICT belandde. “Ik studeerde Informatica aan de Hogeschool van Leeuwarden en begon in 2010 als afstudeerder bij ChipSoft. Naast werken op de boerderij zocht ik een manier om mijn passie voor ICT op een nuttige manier in te zetten. De Zorg-ICT leek mij hiervoor de ideale sector, omdat ik altijd graag mensen help.”

Zijn afstudeerstage resulteerde in een vast dienstverband, met een werkverdeling van 32 uur bij ChipSoft én 32 uur op de boerderij. Druk, maar vooral leuk, vindt Kornelis. “Als software developer werkte ik in eerste instantie vanuit ons toenmalige kantoor in Drachten. Later verhuisden we naar Heerenveen. De eerste jaren werkte ik aan software voor de radiologieafdeling, wat nu wordt doorontwikkeld door onze ontwikkelaars in Hoogeveen. Na een jaar van overdragen ben ik zelf weer terug in het kantoor van Heerenveen.”

Efficiënte zorg

De tijd dat Kornelis werkte aan de radiologiesoftware droeg hij ook bij aan de bredere beschikbaarheid van die software. “Daardoor is het nu ook inzetbaar voor andere functieafdelingen, zoals de cardiologie-, long-, kaak- en KNO-afdelingen. Daarmee zorg ik dat zij hetzelfde, gestandaardiseerde proces krijgen rondom radiologie als de radiologieafdeling zelf. Die uniformiteit leidt tot meer duidelijkheid en efficiënte zorg.”

In Heerenveen werkt Kornelis verder aan software voor de kliniek. “Mijn verhuizing leidde dus niet zozeer tot een functieverandering, maar tot een pakketverandering. Erg leuk, want daardoor word je weer op scherp gesteld.” De softwareboer stak meteen veel tijd in het leren kennen van de software die Team Kliniek schrijft. “Processen voor de kliniek zijn namelijk anders dan voor de radiologie. Het is een mooi leerproces om je die specifieke code eigen te maken.”

“We willen toch allemaal
goede zorg ontvangen?”

 

De energie die Kornelis in zijn eigen ontwikkeling steekt, komt de zorg ten goede. “Ik vind het belangrijk dat ik het zorgmedewerkers in Nederland zo gemakkelijk mogelijk maak om hun werk goed te doen. We willen toch allemaal goede zorg ontvangen als we die nodig hebben?! Dat heb ik zelf ervaren in mijn directe omgeving. Met de software die ik schrijf wil ik afdwingen dat zorgprofessionals alle mogelijkheden van HiX optimaal benutten, conform alle geldende wetten en regels, zodat patiënten op het juiste moment de juiste zorg krijgen, met een zo laag mogelijke registratielast voor de zorgprofessionals.”

Die oplossingen programmeert Kornelis in C#. Voor de schermen van HiX gebruikt hij WPF-layout. Andere, veelgebruikte instrumenten zijn voornamelijk Microsoft-tools, waaronder Visual Studio. “Het is echt leuk om de nieuwste technieken in te zetten voor het oplossen van technische vraagstukken”, vertelt Kornelis. “Dat ik dat kan doen voor een mooie sector als de zorg, maakt het helemaal mooi.”

Kornelis zit helemaal op zijn plek. “Je hebt hier echt het gevoel dat je met elkaar en met klanten samenwerkt aan betere zorg.” En dat valt prima te combineren met zijn andere passie, het boerenleven. “Gelukkig wel! Maar dat komt natuurlijk óók omdat ik mijn schapen heb geleerd niet tijdens kantoortijden te lammeren”, besluit Kornelis met een knipoog.

 

Impact maken inde Zorg-ICT?

ChipSoft – Innovatieve softwareoplossingen voor de zorg