CoderDojo AstroPi Project

Ook de allerjongste liefhebbers van IT hebben de toekomst!

Wij geloven dat je door samen te werken, samen beter wordt. Daarom delen we onze ervaring zo breed mogelijk. Dit doen we bij vakgenoten, maar we willen ook de nieuwe generatie enthousiast maken voor ons mooie vak. Wij werken samen met CoderDojo Nederland om zo veel mogelijk jonge mensen te bereiken.

Wie is CoderDojo

Bij CoderDojo leren kinderen tussen de 7 en 17 jaar programmeren, apps of websites maken en meer. De bijeenkomsten (‘dojo’s’) zijn altijd gratis en worden verzorgd door enthousiaste mentoren. CoderDojo draait volledig op vrijwilligers. CoderDojo Nederland ondersteunt de landelijke community via het delen van kennis, organiseren van meet-ups en koppelen van vraag en aanbod. Met deze activiteiten zorgt CoderDojo Nederland ervoor dat de Dojo’s in het land een zo groot mogelijke impact hebben op de maatschappij.

Dit zegt Sanneke van der Meer over CoderDojo

Eind 2016 startte ik met het organiseren van CoderDojo in de bibliotheek.

In elke Dojo (en we organiseren er sindsdien bijna elke week één op zeven verschillende locaties!) zien we kinderen leren en groeien. Het maakt niet uit of het hun eerste of hun 100e is. Ze leren robots programmeren zoals Dash en Leaphy, we hebben Micro:bits, Arduino’s en Raspberry Pi’s en ze leren websites, games en apps bouwen.

De kinderen ontmoeten gelijkgestemde kinderen en krijgen hulp van onze fantastische mentoren; iedereen werkt met elkaar samen! Als ik de trotse gezichten van de kinderen zie aan het einde van de sessies, dan geniet ik daar elke keer weer van.

Wat is jullie grootste uitdaging?

Onze grootste uitdaging op dit moment is om meer meiden naar de Dojo’s te trekken. Jongens zijn nog steeds in de meerderheid. Gelukkig is 50% van onze mentoren vrouw, dus we geven hiermee al wel het goede voorbeeld!  In de afgelopen maanden is het aantal meiden toegenomen. We geven ook programmeerlessen op scholen en dat helpt om meiden te interesseren om een Dojo te bezoeken. Het blijft lastig als je ouders tegen hun dochters hoort zeggen: “dat is niets voor jou!”. We doen er als bibliotheek van alles aan om ouders van gedachten te laten veranderen!

Wil je meedoen en jonge mensen enthousiast maken? Kijk eens op https://coderdojo.nl/ wat het betekent om mentor te worden bij een Dojo bij jou in de buurt.

Leuke projecten om in de gaten te houden

Elk jaar organiseert Esero twee mooie projecten waar je vanuit een Dojo of met je klas aan mee kunt doen. In beide gevallen programmeer je met de jongeren een module die gaat draaien op de astro-pi in het ISS ruimtestation.

Voor kinderen op de basisschool van groep 6 t/m 8 is er het Mission Zero project.  Bij Mission Zero schrijven leerlingen een programma waarbij de Astro Pi op het LED scherm een boodschap laat zien. In die boodschap moet in ieder geval de luchtvochtigheid in het ISS zijn verwerkt.

https://esero.nl/projecten/astro-pi/sub-pagina/mission-zero

Voor jongeren tot 19 jaar is er het Mission Space Lab project. In Mission Space Lab zetten leerlingen een experiment op dat de Astro Pi in het ISS kan uitvoeren. Ze kunnen kiezen uit twee thema’s: Leven in de ruimte, en Leven op aarde. Ze kunnen metingen verrichten aan temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en een bewegingssensor, of een foto van het aardoppervlak in infrarood maken.

https://esero.nl/projecten/astro-pi/sub-pagina/meedoen-met-mission-space-lab

Dus hele mooie initiatieven om jonge mensen enthousiast te maken. We hopen jou ook een keer te ontmoeten op een Dojo in de buurt.

 

SDN Magazine – 2022 – #144