Als software engineer binnen Ordina ben ik onderdeel van een ‘High Performance’-team. Deze teams worden multidisciplinair gevormd, en de banden binnen het team worden actief versterkt door middel van trainingen en activiteiten.
Het leuke aan een dergelijk team binnen detachering is dat je als solide element binnen het ecosysteem van een bedrijf binnenkomt. Je levert direct een complete agile bijdrage, naast slechts de solitaire kennis en ervaring van één developer die zijn draai nog moet vinden. Én je leert elkaar echt goed kennen. Dat komt mede door onze onconventionele manier van werken.
Ik kwam tijdens de lockdown het team binnen. Lang hebben we samengewerkt zonder elkaar in het echt gezien te hebben. Het enige nadeel bleek het niet op de hoogte zijn van elkaars lengte. Af en toe gistten we er naar: “Je lijkt me lang, maar toch geen twee meter?”, om vervolgens te horen dat de betreffende collega toch exáct twee meter is.
Naast dit soort ‘strubbelingen’ bracht de situatie van beginnen in een online team echter veel voordelen met zich mee. Binnen ons team hebben we een manier van werken die in eerste instantie voor iedereen ongewoon klinkt, maar écht een voordeel levert voor het developervak.
Door standaard in een call te zitten simuleren we het naast elkaar werken. De sfeer is informeel. Naast dat je je prima langere tijd stil kunt houden om ook het in de realiteit bestaande ‘stilzwijgend naast elkaar zitten’ te simuleren, hoef je geen mailtje te sturen om te vragen wat dat ene endpoint nog maar was, of tien minuten op het antwoord te wachten terwijl je collega ‘idle’ in de chat aanwezig is.
Een grapje is ook snel gemaakt. Je bent op de hoogte van het gewicht van ieders kat en hoort op de achtergrond hoe het vierjarige dochtertje van één van je collega’s zich van de trap lanceert, waardoor je direct snapt waarom hij even weg is. (waargebeurd)
Toch zeker niet onbelangrijk als je samen wilt werken! Alle gekkigheid echter daargelaten: die voordelen voor het developervak die ik noemde? Het blijkt ontzettend handig met z’n zessen tegelijkertijd volledig mee te kunnen kijken op één scherm, zonder daarbij achter één bureau te verkrampen. Nooit eerder had ik de mogelijkheid zo makkelijk te pair-programmen of situaties te debuggen. Het komt de kwaliteit van code enorm ten goede.
Mocht er iets mis zijn met de machine van collega, ook dan kan deze bijdragen door mee te kijken, oplossingen aan te dragen en feedback te leveren. Ken je de applicatie nog niet waar een collega aan werkt? Je wordt er binnen no-time doorheen geloodst. Zelf weet ik niet of ik nog terug zou willen naar een andere werkwijze.
In de realiteit zal dat tegenvallen, maar ik trek er in ieder geval lering uit voor de toekomst. Het is transparantie en kennisdeling ten top. En voor de echte binnenvetters onders ons: De openheid van dit concept brengt een codekwaliteit met zich met zich mee die menig developerhartje sneller zal doen kloppen.