Microsoft presenteert Azure Purview

Onlangs kondigde Microsoft de eerste release (GA) aan van Azure Purview, de data governance-solution in de cloud. Het biedt klanten een uniforme oplossing voor gegevensbeheer voor on-premises, cloud- en app-gebaseerde systemen. 
De GA-release is een vervolg op de preview-release bijna een jaar geleden.

Azure Purview biedt klanten zowel beheer als catalogisering van data in combinatie met governance, waardoor wordt onthuld of bedrijfsgegevens veilig en compatibel zijn. 
Het bestaat uit drie hoofdcomponenten:

Data Catalog – een data-zoektool met filters op basis van lenzen zoals woordenlijsttermen, classificaties, gevoeligheidslabels en meer.
Data Map – een functie die metadata vastlegt over bedrijfsgegevens die aanwezig zijn in analyse- en operationele systemen op locatie en in de cloud.
Data Governance – een component die gebruikers een overzicht geeft van het datalandschap van een bedrijf, waardoor data officers het datagebruik efficiënt kunnen beheren. Deze weergave zorgt voor kritische inzichten, zoals gegevensdistributie over omgevingen, hoe gegevens worden verplaatst en waar gevoelige gegevens worden opgeslagen.
De service kan worden geïntegreerd met veel Microsoft-producten en -services, zowel in de cloud als on-premises, zoals Azure Synapse Analytics, Azure SQL en SQL Server. Bovendien kan het ook niet-Microsoft-producten en -services verbinden, zoals de S3-opslagservice van Amazon Web Services, Snowflake en Oracle Database. 
Met de GA-release ondersteunt de service nu meer dan 20 brontypen.

bron: Azure-Purview-Starter-Kit/README.md at main · Azure/Azure-Purview-Starter-Kit · GitHub

Momenteel is Azure Purview beschikbaar in verschillende Azure-regio's, zoals VS-Oost, West- en Noord-Europa, Australië Oost en Zuidoost-Azië, en er komen nog meer regio's. 
Prijzen van de service zijn beschikbaar op de prijspagina en begeleiding via MS Learn-modules